Kontrollifriikki, uskalletaanko irrottaa?

Olet oppinut fasilitointia. Haluat, että tiimisi osallistuu. Silti olet hän, joka useimmin on eniten palavereissa äänessä. Olet hän, joka tekee toiminnan suunnitelmat ja ennusteet yksin tai omien kollegojen kanssa. Olet esimies, joka ei ehdi kehittää, koska kalenterisi täyttyy palavereista, joissa sinun näkemystäsi tarvitaan. Sinua draivaavat tavoitteet ja tulos tai asioiden järjestys, logiikka ja oikea tapa tehdä asioita. Olet tiedonhaluinen, utelias ja haluat itse oppia, olla mukana. Olet pidetty esimies, koska sinulta saa vastauksia. Mutta asiat eivät etene, kehity, tiimistäsi puuttuu uudistumiskyvyykkys ja harmittelet, kun saat hoidella detaljiasioita.

Nämä tyypit, siis me, olemme ihan oma genremme ja tarvitsemme herättelyä, jotta ymmärrämme itse olevamme isoin kehityksen ja muutoksen jarru. Muutos voi kyllä tapahtua. Muistan oman hetkeni. Palaveerasin silloisen esimieheni ja hänen esimiehensä kanssa. Ehdotin projektityöryhmälle kokoonpanoa. Ehdotin minä, Leena, Sari, Jarkko ja Markus. Iso pomo sanoi, ei sovi. Työryhmä on Leena, Sari, Jarkko, Markus ja sinä. Putosin. Siis mitä? Ihan sama porukka! Kunnes tuli oivallus. Minä en ollut pääroolissa, muut ovat. Oivallus aiheutti myös hetkellisen häpeän. Sen johdosta oppi meni kerralla selkäytimeen.

Miten sinä huomioit muut, annat tilaa, olet läsnä, oikeasti luotat? Tunnistatko hetken keskustelussa, kun koet käsimättömyyttä ja haluat vain sanoa miten asia kannattaa tehdä ja siirtyä seuraavaan asiaan? Pitääkö sinun aina päästä sanomaan se viimeinen sana? Nämä ovat omia totuuden hetkiäsi. Voit myös miettiä miten kestät ratkaisuja, joista itse olet samaa mieltä vain osittain? Uskallatko antaa muille tilaa ja sallia epäonnistumisenkin? Lämpimästi rohkaisen tunnistamaan tilanteet ja toimimaan toisin mikä ensi reaktiosi olisi. Harjoittelulla saat kontrollin tilalle paljon enemmän.

Jos olet sitä mieltä, että oma tiimisi ei kykene uudistumaan, katso peiliin ja pohdi omaa käyttäytymistäsi ja toimintatapojasi. Herätys ja tietoisuus ovat ensi askel. Peilinä sinulle voi toimia toiminta- tai motivaatioanalyysi, rehellinen sparrikaveri, kollega tai vaikka oma koutsi. Rohkein sparraillee myös tiiminsä kanssa. Herätysten ja oivallusten viikkoja sinulle!

– Elina

Elina - 12 posts

Jatkuvan oppimisen edistäjä, asiakaskokemuksen, asiakkuuden hoidon, asiaskaspalvelun johtamisen koutsi, kouluttaja ja konsultti. Itseohjautuvamman työkulttuurin taitojen ja rakenteiden fanittaja.

johtaminen , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.