Siirry suoraan sisältöön

Esimies, huomaatko auttaa lomaltapalaajaa?

  • tehnyt

Juuri nyt sosiaalisessa mediassa ahdistutaan lomaltapaluusta ja ihmetellään nopeasti kulunutta kesää ja ohikiitänyttä loma-aikaa. Työpaikasta ja työyhteisöstä riippuen tunteet vaihtelevat ihanien työkavereiden jälleennäkemisen, työn imun ja mielenkiintoisten uusien tehtävien odotuksesta täydelliseen epätoivoon töihin paluun johdosta. Työterveyslaitoksen sivuille on kirjoitettu monta hyvää vinkkiä lomalaisille työhönpaluuta sujuvoittamaan. Toki itseohjautuvuus ja työyhteisön tuki on upea asia, mutta uskon, että myös esimiestyön keinoin kannattaa auttaa lomaltapalaajaa innostuksen ja työvireen löytymiseen. Vaikkapa näin:

1. Jätä työhönpalaajalle Tervetuloa töihin -toivotus: simppeli huomionosoitus, kiva kortti, iloinen sähköposti, vesipullo – mitä tahansa pientä, mikä tuottaa toiselle työntekijänä odotetun ja arvostetun kokemuksen.
2. Järjestä ja sovi rennosta kävelypalaverista, jossa tuulettelette kahdestaan tai tiimin kanssa lomalla kypsyneitä uusia ideoita ja työntekoon liittyviä ajatuksia. Niitä varmasti on.
3. Kesän aikana on maailma mennyt eteenpäin. Kokoa briiffi työntekijän tai tiimin työhön vaikuttavista keskeisistä asioista ja tapahtumista. Tee lomaltapaluun jälkeisten asioiden kiinniottaminen helpoksi!
4. Sovi lomille lähdön aikaisen to-do listan prioriteettien tarkastuksesta, tavoitteiden merkityksen palauttamisesta ja kirkastamisesta lomamuistista. Loman jälkeinen one-to-one, työn raiteilleen asettava valmennuskeskustelu antaa taas oikealle tekemiselle suunnan.
5. Laadi syksyn vuosikello, visualisoi tärkeät päivämäärät. Milloin organisaatiossa alkaa taas tapahtua tai milloin näistä päivämääristä saadaan tarkempaa tietoa?
6. Rytmitä loman jälkeisiä työaikoja, mahdollista etäily.
7. Vaali ja huolehdi positiivista työilmapiiriä – tee näkyväksi ratkaisukeskeisen toimintaotteen hyödyt ja näe lomaltapalaajien vireyttäminen osaksi esimiestyötäsi.

Olet onnekas, jos tiimisi lomaltapalaajat eivät juuri vireytystä tarvitse. Uskon kuitenkin, että tämän päivän vaativissa työyhteisöissä esimiestyötä kannattaa suunnata näihin teemoihin. Itse olen nauttinut täysin rinnoin lomasta, ja välillä ihan mahtavassa työn imussa :). Uudet koulutukset ovat valmiita ja verkkokurssitkin kohta julkaisussa. Koulutuskalenteria kannattaa seurata www.prakto.fi/oppia. Kurkkaa, anna palautetta ja kerro kaverillekin!

Loman jälkeistä työn imua ja innostusta toivottaen, Elina:- )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *